Sabtu, Jun 06, 2009

BLOG JKKK AKAN BERAKTIF SEMULA MELAPORKAN AKTIVITI-AKTIVITI SEMASA.

Anak keli berusia 4 minggu Tapak ternakan di hadapan Omar Mini Market
Benih Ikan Keli 4 inci
Tapak ternakan yang di pagarkan
(Agak hampir 2 bulan blog ini tidak melaporkan berita atas sebabkan kesibukan tugas-tugas yang tidak dapat di elakkan oleh penyiarnya.Maka dengan ini saya mengaktifkan semula berita terkini dari Kg Batu Uban.)
Terkini beberapa aktiviti sedang dalam progress JKKK KG BATU UBAN yang aktif dalam meningkatkan taraf hidup masyarakat :
1) PROJEK PERINTIS TERNAKKAN IKAN KELI TELAH DIUSAHAKAN .
Kini idea yang diilhamkan oleh JKKK seperti yang dilaporkan dalam THE STAR pada 8 OKT (http://jkkkbatuban.blogspot.com/2008/10/ternakan-aquaikan-keli-berkelompok-di.html) telah dapat dilaksanakan walaupun tanpa peruntukan dana seperti yang dijanjikan oleh EXCO PERTANIAN Kerajaan Negeri YB Law Choo Kiang .
Tidak dinafikan JKKK berhadapan masalah birokrasi bila berdepan dengan Pejabat Daerah Timur Laut yang turun padang untuk melawat tapak namun dipinggirkan dan disenyapkan sahaja.Atas dasar tidak mahu menangguhkan idea ini ,JKKK bermesyuarat dengan kata putus mengeluarkan dana dikalangan AJK JKKK dengan setiap 1lot saham bernilai RM350 dan berhasil memunggut 28 lot dana.
Satu Jawatankuasa kecil telah ditubuhkan dalam usaha mengurus projek ini yang telah dipengerusikan oleh En Zafri yang kini telah berusaha mengurus dengan baik.Kini JKKK telah berjaya mula menternak hampir 18 ribu anak benih ikan keli bersize 3-4 inci didalam 6 buah poly tank menggunakan TEKNIK MAKANAN ORGANIK dan kini telah genap 20 hari (benih mula diternak pada 18/5/09) ternakan.Sebaik size benih cukup 4 minggu maka benih yang menjangkau 7-8 inci akan diubah dan dibahagikan ke 12 buah poly supaya benih dapat membesar dengan baik dengan anggaran 1000-1500 ikan setiap poly tank.Keuntungan akan dibahagikan dalam pecahan 80% pemegang saham dan 20 % JKKK.
Walaubagaimanapun JKKK amat berharap Pihak Kerajaan Negeri dapat menyalurkan bantuan dana bagi mengembangkan projek ini ke peringkat penyertaan masyarakat setempat dalam meningkatkan taraf hidup penduduk setempat.
2)JKKK sedang berusaha mengadakan PASAR MALAM di Kg Batu Uban berdekatan Kodominium Ivory Twin Tower bersebelahan Jalan Batu Uban 4 , berdepan DEWAN JKKK KG BATU UBAN.
Jkkk dengan kerjasama PAJIM (PERSATUAN ANAK JATI MELAYU P.PINANG) telah berjaya mendapat ramai penyertaan penjaja yang kini telah mendaftar hampir 80 lot gerai dan 30 daripadanya adalah anak tempatan kampung Batu Uban.
Di anggar hampir 100 lot perniagaan di sediakan dan yuran pendaftaran dikenakan sebanyak RM10 setiap satu lot yang berukuran 8' X 6' dan sewaan harian sebanyak RM3 bagi setiap lot. Satu jawatankuasa kecil telah ditubuhkan dan dipengerusikan oleh En Zainol Azlan.J/K kecil berfungsi untuk memastikan kelancaran perjalanan pasar malam dan Kebersihan di utamakan.
PASAR MALAM INI AKAN BEROPERASI PADA SETIAP HARI AHAD SAHAJA.
TUJUAN UTAMA JKKK mengadakan Pasar Malam Ini adalah untuk membuka peluang perniagaan kepada penduduk Kg Batu Uban dan anak Jati Pulau Pinang dalam usaha meningkatkan taraf hidup mereka.
3)PERTANDINGAN TILAWAH AL QURAN & AZAN PERINGKAT N35 DUN BATU UBAN.
En Tahir Marican (Setiausaha sulit kepada ADun Batu Uban YB Raveentharan ) telah melontarkan cadangan kepada JKK Batu Uban untuk mengadakan Acara Pertandingan Tilawah AL Quran & Azan Peringkat N35 Dun Batu Uban,telah disambut baik oleh JKKK Batu Uban.
Satu JAWATANKUASA INDUK telah di tubuhkan untuk menjayakan program ini.
PENAUNG : YB RAVEENTHARAN
PENGERUSI Induk : En Tahir Marican
SETIAUSAHA Induk : En Johan
Bendahari induk : En Iszuree Ibrahim
Ahli Jawatankuasa & Pengerusi Kerja: 10 Orang.
Saringan bagi Tilawah & Azan akan diadakan seperti berikut:
Saringan pertama : 20/6/09 di Dewan JKKK Sg Nibong Kecil.
Saringan kedua : 27 /6/09 di Dewan JKKK Batu Uban @ Kafa Batu Uban
Pertandingan Peringkat Akhir : 11/7/09 (Tempat akan di tetapkan kemudian)
Pertandingan mengikut peringkat Umur seperti berikut:
Tilawah AlQuran : 7 - 9 tahun / 10-12 tahun / 13-16 tahun
Pertandingan Azan : 10 - 12 tahun / 13 - 16 tahun.
Borang boleh didapati dengan Guru-Guru Kafa atau Pengerusi JKKK Kpg Batu Uban
Tuan HJ Osman Nordin.
Tarikh Tutup penyertaan pada : 12 Jun 2009
Semua anak Qariah Batu Uban di jemput untuk menyertainya.

Tiada ulasan: